Fosforan spożywczy – dowiedz się więcej o dodatkach do żywności
Dodatki do żywności znajdują się we wszystkim, co jemy. Osoby dbające o zdrową dietę powinny szczególnie im się przyjrzeć. Producenci wykorzystują bowiem najróżniejsze substancje, które mają na celu zwiększenie atrakcyjności ich towaru. Które z nich są dla nas dobre, a które niekoniecznie? Sprawdźmy to!
Fosforan spożywczy – jak wpływa na jakość końcowego produktu?
E338-E452 – to właśnie pod tymi symbolami na etykietach kryje się fosforan spożywczy. W jego skład wchodzą między innymi fosforany sodu, potasu, wapnia i magnezu. Najczęściej spotkamy fosforan spożywczy w branży mięsnej, ale dodawany jest również do makaronu, odżywek białkowych czy płatków śniadaniowych. Dlaczego producenci żywności tak chętnie go wykorzystują? Ponieważ pozytywnie wpływa na właściwości artykułów spożywczych. Fosforany wykazują działanie emulgujące i bakteriostatyczne. Powstrzymują działanie wirusów, bakterii i grzybów, wydłużając tym samym przydatność do spożycia wielu produktów. Fosforan spożywczy ma zdolność do zatrzymywania wody w trakcie obróbki termicznej, co w pływa na wagę końcową jedzenia. To duża zaleta. Konsumenci otrzymują więcej mięsa za tę samą cenę. Ponadto fosforany pozwalają uzyskać określoną strukturę produktu oraz zwiększyć apetyczność wędlin.
Skrobia pszenna – dlaczego jest używana przez producentów?
Nie tylko fosforan spożywczy wpływa na poprawę struktury produktu końcowego. Skrobia pszenna również wykazuje takie właściwości. To substancja pozyskiwana z pszenicy w procesie wielostopniowego mielenia, separowania oraz wymywania. Wykorzystuje się ją w naprawdę wielu produktach. Znajdziemy ją między innymi w pieczywie, konserwach, jak również wyrobach mięsnych i garmażeryjnych. Często jest składnikiem żywności bezglutenowej. Producenci chętnie ją wykorzystują, ponieważ przejawia zdolność do wiązania wody. Może służyć jako środek wypełniający. Pozytywnie wpływa na stabilność artykułów spożywczych.
Fosforan spożywczy, skrobia pszenna – gdzie producenci kupują dodatki do żywności?
Jak można zauważyć, w branży spożywczej stosuje się przeróżne dodatki do żywności. Fosforan spożywczy i skrobia pszenna to tylko dwa z nich. W jedzeniu znajdziemy także białko wieprzowe, konserwanty czy lecytyny. Wszystkie te dodatki mają na celu poprawić właściwości produktów. Z reguły wydłużają przydatność do spożycia, zwiększają apetyczność lub poprawiają walory smakowe. Skąd producenci je czerpią? Najczęściej kupują je od sprawdzonych dystrybutorów. Można bez problemu znaleźć ich w internecie, między innymi na stronie https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Dostępny tam jest nie tylko fosforan spożywczy, ale także mleczan sodu, żelatyna wieprzowa czy skrobia pszenna. Nabyć można również stabilizatory oraz aromaty naturalne. Wystarczy tylko wybrać dobrego dystrybutora, który posiada niezbędne certyfikaty. W końcu od jakości surowców zależą właściwości końcowych produktów. Właśnie dlatego to takie ważne, by wybrać sprawdzonego dystrybutora.